RSS

Followers

Kebakaran Umah Mak Ngah

Posted by : Ariani Abdullah at 3:42 PM 0 Comments

Entry kali ni rin buat khas utk keluarga mak ngah rin.. pada hari jumaat yang lepas 15.06.2012, rumah mak ngah rin hangus terbakar..ptg kjadian tu dlm pkol 5, rin dpt panggilan dr kak azie, sepupu rin.. suara dia mmg sgt cemas.. dia ckp swuh pegi tgk umh dia.. umh tbakar dan mak ngah pengsan.. kak azie pula dah otw dr skudai.. jln pula jem.. tau saje lah klau dr skudai nak pasir gudang dlm pkol 5 ptg hari jumaat.. mmg jem yg bersngatan.. rin tak tanya byk, terus bdesup pegi ke tmpt kejadian.. 
smpai simpang kat air biru perjiranan 9 tu, rin da nmpk asap hitam bkepul2.. hati da bdegup kencang dah.. terus cari parking, tarik henbreak then terus lari turun bwh.. smpai je kat tmpt tu, nk terhenti tgk rumah yg musnah sama sekali dijilat api.. org ramai jgn ckp la.. mmg ramai yg amat.. dgn bombanya lg.. rin terus cari mak ngah.. tp tak jmpe.. ade sorg makcik tu ckp mak ngah dah di bawa ke hospital HSI sbb dia pengsan dua kali.. rin terus call kak azie.. dia mmg terus ke HSI dan rin swuh dia update rin condition mak ngah.. lps tu, rin terus cari pak ngah.. alhmdulillah, pak ngah rin selamat.. 20 minit lps tu, kak azie call smula dan bgtau mak ngah da stabil.. Alhamdulillah.. itu yg penting.. harta wang ringgit yg hangus boleh di cari, tp nyawa tiada galang ganti.. rin bersyukur smua ahli keluarga mak ngah rin selamat.. setelah api bjaya di padamkan (terima kasih abg bomba.. ;p), pihak bomba dan pasukan penyiasat menjalankan kerja-kerja penyiasatan utk mngetahui pnca kebakaran.. biarlah diorg buat keje.. rin terus cari sepupu2 rin.. juz nk make sure smua slmt.. dan alhmdulillah..
keesokan harinya, pihak bomba dan penyiasatan mengenal pasti kebakaran itu bpunca dr kebocoran gas dan telah menyambar water purifier yg tletak bsebelahan dgn tmpt masak.. kbetulan mmg kat dapo smua pkai kabinet, mmg cpt la api merebak..
buat sementara ni, keluarga mak ngah rin di beri penempatan sementara di asrama puspatri taman cendana.. agk pantas dan cpt juga pihak kerajaan johor mnghulurkan bantuan dan sumbangan yg sepatutnya.. blom lg bantuan dan sumbangan dr perseorangan tmasuk juga dr kerabat di raja johor.. syukur alhamdulillah.. sumbangan dan bantuan tak henti2 mereka terima..
ucapan terima kasih yg tak terhingga kepada smua yg membantu dr awal kejadian sehinnga kini..hanya Allah saja yang mampu membalas segala kebaikan anda..

ni antara gmba2 yg sempat rin snap..














semoga mak ngah, pak ngah, kak azie, erik, lan, ayat dan apiz tabah mnghadapi ujian dan dugaan dariNya.. ade hikmah disebalik smua yg blaku..

Harian Metro Isnin 18/6/2012..page 26..

Father's Day

Posted by : Ariani Abdullah at 4:00 PM 0 Comments

itu hari kite sibuk meraikan hari ibu.. hari bapa pula jgn dilupakan.. wlaupn ade yg ckp haram, tp kite bkn meraikannya secara besar2ran.. kita hanya mghargai mereka yg bgelar bapa dan ibu kita.. terpulang pd pandangan dan pendapat masing2.. tak gitew..? hehehe..
hmm.. kali ni entry psl my late father pula.. rin pgil bapa as abah.. tp abah rin da lame mnghadap Ilahi.. 14.10.1997 adalah tarikh hitam buat kami smua.. abah pergi meninggalkan kami diwaktu kami smua masih perlukan abah.. tp, Allah lebih sygkan abah.. dan kami redha.. wlaupn dah 15 tahun pemergian abah, dan 16 kali beraya tanpa abah, tp kami smua tak penah lupakan abah.. stiap kali raya, selepas solat sunat aidil fitri, kami tak penah lupa untuk bkunjung ke rumah persemadian abah.. di situlah kami smua berkumpul, membaca yassin, melepaskan rindu, bercerita, bergelak dan kemuadian baru balik kerumah utk bermaafan.. 
kami rindu abah..seperti baru smlm je abah pergi.. tp abah jgn risau sbb abah meninggalkan seorg isteri yg solehah, dan emak yg istimewa buat kami semua.. emak besarkan kami seperti ape yg abah buat..tanpa cacat celanya.. 
kalau abah masih ade skrg, abah mesti gembira sbb abah da jd seorg atuk kpd dua org cucu perempuan yang sgt comel.. Putri Amni Raisha dah nk masuk 3 tahun dan Putri Amni Arissa setahun.. tp, kami tak lupakan abah sbgai atuk mereka.. kami tunjuk gambar abah pd mereka dan kenalkan sbgai tok abah dollah dan tak lupa untuk dititipkan fatihah buat tok abah dollah.. alhamdulillah.. mereka membesar dgn baik dan semakin bijak..mereka jgk la menjadi penghibur setia emak.. hiihiii..
sempena hari bapa ni, kami ucapkan selamat hari bapa untuk abah diringi dgn fatihah dan kami doakan abah tenang bertemu Nya disana.. al-Fatihah buat Haji Abdullah Bin Ahmad.. (1951 - 1997)

Tapi Allah itu Maha Mengetahui dan Maha Adil utk hambaNya... skrg ni aku dikurniakan pula seorg suami dan seorg bapa mertua yg sgt penyayang.. Alhamdulillah... semoga kebahagian ini kekal selamanya..insyaAllah.. amin..

Arwah abah (kiri) dgn sahabat baik dia, Haji Satar sewaktu mngerjakan Haji pd tahun 1997.
My beloved husband and such a darling father to my child.

My beloved father-in-law.. pd dia la aku menumpang kasih seorg bapa.. alhamdulillah..
Selamat Hari Bapa semua !!  :)



Happy Bday Mak

Posted by : Ariani Abdullah at 2:38 PM 0 Comments

Entry ni khas utk emak, ibu, mummy, mama, umi, dan ape saje panggilan khas utk ibu kita,. Mcm rin, rin panggil mak rin as emak.. Emak la segalanya bg kami adik beradik setelah pemergian abah tercinta pd tahun 1997. Emaklah ibu, emaklah ayah.. Emak membesarkan kami seorang diri tanpa mngenal erti penah dan lelah.. Selama 15 tahun, emak harungi segala ckp2 org yg langsung tak membina, segala caci nista, segala mcm onak dan duri..emak tetap tempuhinya dgn tenang..dengan tersenyum walaupun kadangkala rin nmpk emak tidaklah sekuat dan setabah yang ditunjukkan.. Emak telan semua kepahitan, keperitan, kepayahan untuk membesarkan kami.. emak akan pastikan yang kami semua membesar seperti kanak-kanak lain, membesar dgn pelajaran, membesar dgn agama yg cukup, dan membesar dgn segala yg cukup.. tidak perlu minta mkn dr org.. pernah juga mohon bantuan dr pihak yg berwajib, tp jawapan yg sangat hampa kami perolehi.. namun smua itu tidak mematahkan semangat emak untuk menharunginya.. Emas sentiasa mengingatkan kami, rezeki tu Allah dah tentukan.. mungkin bkn di sini, bkn skrg.. tp Allah telah tetapkan rezeki yg lebih baik lagi.. biarlah org nak ckp ape pun, tp Allah itu Maha Mengetahui.. hanya kita perlu yakin dan lakukan segala yg disuruh dan tinggalkan apa yg dilarang. Ayat2 itulah yang selalu emak ingatkan kpd kami adik beradik sehinggalah sekrg walaupun kami dah besar panjang.
Dan sekarang, kami semua dah besar..aku sendiri dah jadi seorg isteri dan mak.. baru aku tahu, mcmane hebatnya dugaan utk membesarkan ank.. insyaAllah..akan ku didik ank2 ku untuk menjadi seorg muslimah yang berjaya dunia dan di akhirat.. Emak, segala jerit perihmu membesarkan kami tidak dpt utk kami balas dgn wang ringgit.. hanya Allah saja yg mampu membalas segalanya. 
Untuk Puan Hajah Ramlah Binti Haji Abdul Jalil, selamat hari lahir yang ke 57 tahun.. kami semua sayangkan emak.. Setiap detik dan waktu adalah hari ibu buat kami. Kasih yang emak curahkan tiada tandingnya dan kami doakan emak semoga diberikan kesihatan yang baik, dipanjangkan umur, dan semoga Allah memberikan keberkatan dan rahmatNya kepada emak dan kita sekeluarga.. amin..

I Love You, Mak




Happy Birthday Emak !

From Open Sea With Love

Posted by : Ariani Abdullah at 1:45 PM 1 Comments

this was a special order from fiancee to his sweet fiancee.. my fren, gie ni keje ats kapal.. mmg bkurun la baru nk jmpe darat.. kebetulan ms tu chat dgn dia sbb nk tnye psl barang kapal.. then, saje suggest dia tak nak ke bg surprise kat ur beloved, miss noly? dia tnye nk buat cmner.. haa..jeng3.. i pn, ape lagi..trus la suggest swuh bg coklat kat fiancee dia.. complete with romantic personal card.. my fren pn on.. i pn buat lah.. so, ni lah hasilnya.. dah siap, terus di post ke RHB kl.. (lupe branch mane). hehehe..



Aqiqah Muffin

Posted by : Ariani Abdullah at 1:32 PM 0 Comments

this oder from kak miza tmn molek.. utk aqiqah puteranya.. 100pcs muffin.. chocolate and vanilla..
decor with doily paper and small blue ribbon.. comelnesss ! :)





Mimie & Fairus E'day

Posted by : Ariani Abdullah at 1:21 PM 0 Comments

ni pula oder from wana..my office mate.. dia oder double cake..satu utk hantaran pihak lelaki, tema kaler biru dan satu lagi hantaran dr pihak perempuan, tema peach..






Purple Theme E'Day

Posted by : Ariani Abdullah at 1:14 PM 0 Comments

oder from kak azie tmn sri skudai.. utk ptunangan adik dia.. kak azie request nak full fondant cuppies ngn homemade praline coklat.. tema dia kaler pastel purple, cream dan putih..





Thanks kak azie order dgn CLC.. :)

Melting Choc Cake

Posted by : Ariani Abdullah at 12:59 PM 0 Comments

Ni pn cake baru kat CLC.. tak sempat nk amik gamba ms baru lps buat tu..da kne ngap.. hehehe..
choc cake ni filling with orange buttercream then dicurah pula choc ganache yang mabelesss ini.. 
ni la resultnyee..


Over The Rainbow Cake

Posted by : Ariani Abdullah at 12:55 PM 0 Comments

hihihi.. gempak tak name kek ni..? gedix kann?? hahaha.. bkn pe, tetibe teringat lagu Somewhere Over The Rainbow tu.. sound track citer Wizard of Oz klau tak silap.. tp tak ingat sape yg nyanyi.. hehehe..
ni produk baru di CLC.. sangat sedappp.. setiap layer blainan rasa.. dgn cream cheese frosting lagi.. mabelesss.. meh la try.. RM 80.00 sajeeee..

Rainbow cake in the making
Tadaaaa... the result !
Ni la hasil di dalam.. setiap layer blainan rasa.. :)

Kamal Love Azura

Posted by : Ariani Abdullah at 12:44 PM 0 Comments

haaa..yang ini pula repeat order dr mrs. azura.. my ex school mate juga ms kat skolah SETA.. gitewwww.. hehehhe.. dia request nk 50pcs choc cuppies and 50pcs Red velvet cuppies..
so, ni lah yang thasil.. 
choc cuppies with orange buttercream
choc cuppies with orange buttercream
red velvet cuppies with cream cheese frosting
red velvet cuppies with cream cheese frosting
        tiqiu fiefa oder cuppies ni.. tp, kesian u kne dtg amik sndiri.. mlm tu agk kalut sgt dgn tgu org ni dtg, org tu dtg..packing nk balik sg. buloh lg.. haihhh.. papepun.. hope u like it !! :)

Happy Bday Hareez

Posted by : Ariani Abdullah at 12:26 PM 0 Comments

oder ni request dr my ex-school mate.. siti fatimah.. lame giler tak jmpe dia.. fat request nk kek no 1 utk putera sulung nye.. dgn tema hi-5.. teringat plak dlu ms kecik, suke btol tgk hi-5 ni.. joget2.. skrg turun pula kat anakanda bdua tu.. masakkk.. hahaha..
ni lah kek yang terhasil.. vanila buttercake with orange flava butter cream..


rupenya rumah si fat ni dekat je ngn umah rin.. so, mlm tu..sblm btolak balik sg. buloh..rin pegi hantar ke rumah nya.. tp the sad thing, tak dpt jmpe dia..my daughter tido pula..  next time kite jmpe k fat ! 
zillion thanks to you ! :)

My Baby Arissa Turns 1

Posted by : Ariani Abdullah at 12:20 PM 0 Comments

Alhamdulillah.. my baby genap stahun on 28 April yg lepas.. sekejap je Arissa da stahun.. last year, mummy tgh meneran nk bsalin kan arissa.. now, arissa da pndai bjalan, berlari, ketawa, menangis, bergurau.. mcm2 la.. smua ni kenangan yg sgt berharga.. tak kan dpt ditukar ganti.. wlaupun tak buat majlis yg meriah, tp dadek untung sambut dua kali.. hihihihii..









Happy Bday anak mummy yang sangat comel.. semoga Allah melindungi anak mummy... dan mummy doakan putri mummy ni menjadi seorg ank yg solehah.. yang baik budi pekerti.. seorang muslimah yang berjaya di dunia dan di akhirat..yang tidak alpa dgn kemewahan di dunia.. segala doa2 yang baik dan rahmat Nya sentiasa mengiringi ank mummy yg comel ini.. amin.. :)